Sprog

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893
 

Kalender

Kommende udstilling: Bo Bedre med Vandkunsten

19. mar 2020 til 18. okt 2020

Vi skal bo bedre. Og langt mere bæredygtigt og grønt. Det har tegnestuen Vandkunsten arbejdet på siden den blev etableret i 1970. Og her fire årtier senere er deres budskab mere aktuelt end nogensinde.

Året 1970 var en tid, hvor håret var langt og bukserne brede. Der var rødstrømper, hippier og unge, som flyttede i kollektiver. Og det var Gasolin og Steppeulvene, som drejede rundt på grammofonen. 

 

Det var også her, at vi begyndte at drømme om en grønnere arkitektur med bofælleskaber, fællesbyg, fællesmiddage og genbrug. Og hvor tegnestuen Vandkunsten blev til. 

 

- Dengang var de rebellerne i dansk arkitektur, siger Lasse Andersson, der er arkitekt og direktør for Kunsten og Utzon Center. 

 

Siden da har Vandkunsten markeret sig som nogle af de mest markante arkitekter i Danmark, og nu får tegnestuen sin egen udstilling på Utzon Center. Deres budskab er mere aktuelt end nogensinde. 

 

Vandkunsten mener, at vi skal bo bedre og langt mere bæredygtigt og grønt. Det har de kæmpet for siden grundlæggelsen i 1970. Og her fire årtier senere, hvor vi står i en tid med voksende klimakrise, rækker deres budskab og arbejde ind i fremtidens udfordringer.

 

- Helt grundlæggende, så udfordrer de den måde, som vi bygger på, og som vi bor på. Derfor insisterer de på fællesskab i deres arkitektur, og de arbejder med en filosofi om absolut bæredygtighed. Vi skal leve under nogle vilkår i fremtiden, så vi skal genopdage vores byggematerialer og materialer i det hele taget. Det kommer til at skabe en radikal skønhed, der er både smuk, patineret og genbrugt, og som vil kræve innovation og forskning, siger Lasse Andersson. 

 

I udstillingen kommer du ind i Vandkunstens verden. Du møder arkitekter, der insisterer på absolut bæredygtighed, total fællesskab og radikal skønhed i mødet med en verden under hastig forandring. 

 

Vandkunsten arbejde spænder vidt. Det går fra minimalboliger og bofælleskaber til store og omfattende byplaner. Men fælles for alle projekterne er deres ønske om, at vi skal bo bedre. At vi genfinder glæden og skaber rammer for, at vi i fællesskab kan bo bedre i vores huse, kvarterer, bydele og verden i det hele taget.

 

- Publikum vil få lysten til at bo bedre sammen, og de vil få inspiration og lyst til selv at lave ting og gøre noget alene og i fællesskab med andre. Udstillingen viser os en smuk Vandkunsten-by, der er genbrugt og patineret. Byen er legende og digitial, og den er for alle fra børn til voksne. Den er et bud på, hvordan vi kan bo og skabe bedre sammen i fremtiden, siger Lasse Andersson. 

 

På udstillingen kan du opleve en lille by med grønne pladser. Her er mini-boliger. Der er karnapper, ude-indekøkken, et drivhus, høns, fælleshus, legeplads og tegnestue. Det er et lille samfund og en by, som lever.

 

Her er hyggeligt og kulørte lamper, tagterraser og digitale trækroner, der giver dig lyst til at tage en blunder i hængekøjen. Og her er alvor. For udstillingen handler om, hvordan vi kan bo bedre. Både nu og i fremtiden.

 

For alt i udstillingen er skabt som en kærlighedserklæring til genbrug og med den ædle patinering, som alder og brug sætter i materialer. Det er helt i tegnestuens ånd og i tråd med tiden, at udstillingen går imod det perfekte og forkromede. 

 

Om udstillingen

Udstillingen er skabt i samarbejde mellem Vandkunsten, Dansk Arkitektur Center og Utzon Center og med bidrag fra Bo Bedre.

 

Bo Bedre med Vandkunsten vises med støtte fra Realdania.

 

Udstillingen er en del af Utzon Centers udstillingsrække ‘I Arkitektens Verden’, hvor toneangivende arkitekter skaber arkitektoniske helhedsbilleder, der afspejler deres virke nu og i fremtiden, og som begyndte i 2018 med Reiulf Ramstad Architects.

 

Hold dig opdateret og tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg os på facebook.com/utzoncenter.

 

 

“Fra begyndelsen har tegnestuen forelsket sig i udkanten, landbrugsbygninger, gamle skure og sommerhuse. Alt det der er lappet sammen, tilfældigt og nødtøftigt. Det bryder enhver design-logik, men i det slidte opdager man en skønhed, som fremkommer af tilfældighed og nogle kompositioner, der er næsten umulige at fremkalde som arkitekt. Idag er vi stadig optaget af at genanvende udtjente byggematerialer. Det handler om bæredygtighed, men det er også for at få mere skønhed og historie ind i vores omgivelser.”

 

Søren Nielsen, Vandkunsten, 2019

Støttet af