Sprog

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893
 

Kalender

Kommende udstilling: Bo Bedre med Vandkunsten

19. mar 2020

Vi skal bo bedre. Og langt mere bæredygtigt og grønt. Det har tegnestuen Vandkunsten arbejdet på siden den blev etableret i 1970. Og her fire årtier senere er deres budskab mere aktuelt end nogensinde.

Det var en tid, hvor håret var langt og bukserne brede. Der var rødstrømper, hippier og unge, som flyttede i kollektiver. Og det var Gasolin og Steppeulvene, som snurrede rundt på grammofonen. 

 

Året 1970 var højdepunktet for ungdomsoprør og fritænkning. Det var her, at vi begyndte at drømme om en grønnere arkitektur. Om bofælleskaber, fællesbyg, fællesmiddage og genbrug. 

 

Det var også det år, hvor tegnestuen Vandkunsten blev til. 

 

I udstillingen kommer du ind i Vandkunstens verden. Du møder arkitekter, der insisterer på absolut bæredygtighed, total fællesskab og radikal skønhed i mødet med en verden under hastig forandring. 

 

Vandkunsten har været en af de mest markante tegnestuer i Danmark i de seneste fem årtier. Deres arbejde spænder vidt. Det går fra minimalboliger og bofælleskaber til store og omfattende byplaner. 

 

Men fælles for alle projekterne er deres ønske om, at vi skal bo bedre. At vi genfinder glæden og skaber rammer for, at vi i fællesskab kan bo bedre i vores huse, kvarterer, bydele og  verden i det hele taget.

 

På udstillingen kan du opleve en lille by med grønne pladser. Her er mini-boliger. Der er karnapper, ude-indekøkken, et drivhus, høns, fælleshus, legeplads og tegnestue. Det er et lille samfund og en by, som lever.

 

Her er hyggeligt og kulørte lamper, tagterraser og digitale trækroner, der giver dig lyst til at tage en blunder i hængekøjen. Og her er alvor. Tegnestuen har et manifesto med fem udsagn, der inviterer os alle til træde ind i diskussionen om, hvordan vi kan bo bedre. Både nu og i fremtiden.

 

For alt i udstillingen er skabt som en kærlighedserklæring til genbrug og med den ædle patinering, som alder og brug sætter i materialer. Det er helt i tegnestuens ånd og i tråd med tiden, at udstillingen går imod det perfekte og forkromede. 

 

Udstillingen er skabt i samarbejde mellem Vandkunsten, Dansk Arkitektur Center og Utzon Center. Den vises med støtte fra Realdania, og den er en del af Utzon Centers udstillingsrække ‘I Arkitekitektens Verden’, hvor toneangivende arkitekter skaber arkitektoniske helhedsbilleder, der afspejler deres virke nu og i fremtiden.

 

Udstillingen er en del af serien I Arkitektens Verden, som Utzon Center begyndte i 2018 med Reiulf Ramstad Architects.

 

Siden her opdateres. Hvis du ikke vil gå glip af nyheder om udstillingen, så tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg os på facebook.com/utzoncenter.

 

 

“Fra begyndelsen har tegnestuen forelsket sig i udkanten, landbrugsbygninger, gamle skure og sommerhuse. Alt det der er lappet sammen, tilfældigt og nødtøftigt. Det bryder enhver design-logik, men i det slidte opdager man en skønhed, som fremkommer af tilfældighed og nogle kompositioner, der er næsten umulige at fremkalde som arkitekt. Idag er vi stadig optaget af at genanvende udtjente byggematerialer. Det handler om bæredygtighed, men det er også for at få mere skønhed og historie ind i vores omgivelser.”

 

Søren Nielsen, Vandkunsten, 2019