Arkitekturens Albert Einstein. Få historien om manden og arkitekten Jørn Utzon, der skabte Operahuset i Sydney.
Jørn Utzon og hans tilgang til arkitektur har gjort ham til en af de helt store danskere, der på linje med H. C. Andersen og Niels Bohr har stemplet sig ind i verdenshistorien. Der er god grund til, at Jørn er blevet kaldt for arkitekturens svar på Albert Einstein.
Lige som Einstein brød han også igennem i en ung alder. Jørn Utzon var kun 37 år, da han vandt opgaven om at bygge Operahuset i Sydney. Det blev et tidsløst værk, der har været med til at definere arkitektur i det 20. århundrede.
I vores permanente udstilling, Utzon Gallery, fortæller vi historien om manden og arkitekten Jørn Utzon.
På Utzon Center har vi Jørns eget arkiv, Utzon Archives. Det er gennem helt unikke tegninger, skitser, fotos, modeller og dokumentarfilm, at du møder den verdensberømte arkitekt, som voksede op i Aalborg.
Det er selvfølgelig Operahuset i Sydney, der står i centrum af fortællingen. Et byggeri, der har stemplet sig ind i den globale arkitekturhistorie som det 20. århundredes svar på de egyptiske pyramider.
Model af Jørn Utzons uopførte projekt for Silkeborg Museum, der skulle huse Asger Jorns samling. (Foto: Per Bille)
Men du møder også en anden fortælling om Jørn Utzon. For hans liv og karriere rummer så meget mere.
Du møder ham som barn og i de unge år i Aalborg, og følger ham op til tiden på Kunstakademiets Arkitektskole i København. Der er starten på Jørns karriere i Sverige under Anden Verdenskrig og arbejdet for den finske arkitekt Alvar Aalto.
Og der er bygningerne. Som for eksempel familiens hus, Can Lis, på Mallorca, Bagsværd Kirke, parlamentet i Kuwait og det museum til Asger Jorn i Silkeborg, der desværre aldrig blev opført.
(Foto: Utzon Archive)
Galleriet er muliggjort med generøs støttet fra Det Obelske Familiefond, som i 2008 også var hovedbidragsyder til opførelsen af Utzon Center.