Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Mette Tony - Praksis Arkitekter

Mette Tony er fra Praksis Arkitekter. En tegnestue, hun har grundlagt med sin partner Mads Bjørn Hansen. Praksis har vundet priser for mange af deres byggerier. Blandt andet for transformationen af Maltfabrikken i Ebeltoft.

 

Hvad er en arkitekt?

Arkitekter er nogle, som tegner huse. Eller tegner bygninger, steder eller landskaber eller pladser inde i byerne. Alle mulige fysiske rammer, tegner vi.

 

Hvad er det sjoveste ved at være arkitekt?

Der er mange ting, som er sjove. Men det sjoveste er måske at skabe en atmosfære et sted. Det vil sige en stemning eller atmosfære, som folder sig rundt om dem, der opholder sig på det sted. Om det så er i en by eller en bolig eller en børnehave, så handler det om at skabe et sted, som er godt at være. 

 

Der er arkitektoniske oplevelser alle vegne. Det kan være en allé, en horisontlinje eller en solnedgang, der er en landskabelig og arkitektonisk oplevelse

Mette Tony

 

Hvad er den bedste arkitektur, som du nogensinde har set?
Det er et vildt spørgsmål. Der er virkeligt mange ting, som har været store oplevelser. Sådan noget som Utzons villa, Can Lis, der ligger ved havet på Mallorca, er en kæmpe oplevelse. Og det har rigtigt meget med landskabet at gøre. Huset bliver til en slags kikkert, og det tilbyder en måde at opholde sig i landskabet på. 

Der er også mange smukke kirkerum. Men det kan også være et lillebitte sommerhus, man har været i, hvor der bare var en helt særlig udsigt, en særlig stemning og en duft af noget træ eller sådan noget. Jeg synes, at jeg har mange forskelligartede oplevelser, som jeg går og husker på. Og som jeg nok også bruger, når vi skal tegne nyt. Så prøver jeg at indfange den stemning fra et eller andet sted, som vi har været. 

Der er arkitektoniske oplevelser alle vegne. Det kan være en allé, en horisontlinje eller en solnedgang, der er en landskabelig og arkitektonisk oplevelse. Færdes man i et landskabsrum eller et menneskeskabt rum, så er der oplevelser af lys, lyd og materialle. Når det smelter sammen, bliver det til et rum. 

 

Hvad er kreativitet for dig som arkitekt?

Kreativitet er forbundet med positivitet. Når man går energisk og positiv til ethvert spørgsmål, så har man en mulighed for at være kreativ. 

Kreativitet har også noget med udholdenhed at gøre. Jeg tager aldrig et nej for et nej. Selvom der en vej, der ligner, at den skulle være umulig at gå så kan der utrolig tit findes løsninger alligvel. Kreativitet er for mig en blanding af forskellige ting, men er tæt forbundet med positivitet. 

 

Kreativitet har også noget med udholdenhed at gøre. Jeg tager aldrig et nej for et nej.

Mette Tony

 

Hvad er de vigtigste kreative redskaber for dig?

Jeg prøver at se på tingene med nye øjne. Og jeg prøver altid at gå til en opgave ved at være åben og se nye muligheder. Og så ælter jeg tit, som vi kalder det. Tit står man med en opgave, der skal løses, som er en ligning med rigtigt mange ubekendte og ting, der skal løses på én gang. Hvis man ælter længe nok, så bliver man efterhånden i stand til at løse problemerne, så de alle sammen bidrager til at skabe et godt, samlet resultat. Hver gang man løser en udfordring undervejs, skulle det gerne bidrage til et bedre projekt.

Så helt overordnet, de kreative processer skal være meget rummelige, og så skal man have en meget stor udholdenhed, så bliver det rigtig godt. 

 

Er du mest til modeller eller tegning?

Jeg kan rigtig godt lide begge dele. Men der er ingen tvivl om, at en tegning er nemt tilgængelig. Det er meget nemt at gribe en blyant og tegne noget. Det er den hurtigste vej til at undersøge ideer og forklare den til andre. Det er lynhurtigt det, man bruger en tegning til og til at forklare tanker og det, som man har inde i hovedet, til andre mennekser. Her er tegningen det hurtigste. Derfor er det et virkelig godt redskab. Vi tegner rigtig meget med blyanter eller nogle gamle tuscher. Og vi tegner på alt muligt mærkeligt. Man tegner på det, der er i nærheden. Og tegningerne bliver mere og mere sjuskede, men vi tegner rigtig meget. 

 

Det er meget nemt at gribe en blyant og tegne noget. Det er den hurtigste vej til at undersøge ideer og forklare den til andre.

Mette Tony

 

Blyant og papir eller computer og printer?

Vi bruger helt sikkert det hele. Hver gang, vi har tegnet med blyant og papir i et stykke tid, så tegner vi det op på en computer, og printer det ud. Og så tegner vi videre med blyant og papir. Og det tegner vi så op igen på computer og videre med blyant og så videre. Det er en proces, som fortsætter helt frem til huset er bygget færdigt. Der er hele tiden den vekselvirkning mellem papir og blyant på den ene side,  og så computer og print på den anden side.

 

Publiceret 26-12-2021