Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Det sker

Sydney Opera House – A beautiful idea

Fra 12. okt 2023

Jørn Utzons mesterværk fylder 50 år. Vi fejrer det med ny udstilling. Oplev historien om et mesterværk. Om en smuk ide. Og om begyndelsen i Aalborg.

Operahuset i Sydney er et mesterværk. Det er en milepæl i moderne arkitektur.

 

Bygningen er et ikon og et af de mest fotograferede byggerier i verden. Vi kender alle formerne på det hvide tag. Det er svært at forestille sig Sydney og Australien uden Operahuset.

 

Den 20. oktober 2023 er det 50 år siden, at den danske arkitekt Jørn Utzons byggeri blev indviet.

 

Men hvad er det, der stadig fascinerer os ved bygningen her fem årtier senere?

 

Og hvor begynder drømmen om et mesterværk?

 

Kærlighed til naturen

Historien starter et andet sted end ved palmerne og havnen i Sydney. Vi skal 16.000 kilometer mod nord og hele vejen op til den nordlige halvkugle og en dansk fjordby.

 

Jørn Utzon voksede op i Aalborg, hvor barndommen var præget af udeliv og sejlads.

 

Sammen med sin far, der var bådbygger, blev håndværket, materialeforståelsen og de runde former et personligt og kunstnerisk grundlag, da han i 1957 som en 37-årig og ganske ukendt arkitekt vandt en international konkurrence om at tegne og bygge et operahus i Australien.

 

Det begyndte med en blød blyant

I udstillingen Sydney Opera House – A beautiful Idea kommer du med på en inspirerende og til tider dramatisk rejse ind i historien om Utzons byggeri og om de visioner, der hurtigt fangede hele verdens opmærksomhed.

 

Det er en fortælling om et mesterværk, der begynder med abstrakte streger, der blev slået med en blød blyant i et lille gult murstenshus i en bøgeskov uden for København.

 

Det er en historie om en særlig måde at være i verden på. Om en bygning, og en tilgang til arkitektur, der minder os om hvor smuk naturen egentlig er.

 

Om en arkitekts pilgrimsrejser ud i verden, hvor ny tilgang til moderne arkitektur slår overraskende rødder i fortidens templer og katedraler.

 

Om et kollektivt og kreativt fællesskab mellem arkitekter, ingeniører, specialister og håndværkere, der tog sig tid og turde eksperimentere, opfinde løsninger og skabe noget, der var mere end almindeligt. 

 

'... det hedder poesi'

Oplev Jørn Utzons egne tegninger og modeller, der viser udviklingen fra de første ideers fødsel til det byggeri i Sydney, der i dag er anerkendt som verdenskulturarv og et symbol på "menneskets kreative geni".

 

Det er en rejse ind i historien om et stykke dansk verdenshistorie. Meget er allerede skrevet og sagt om dramaet, uroen og det politiske pres, der også hører til fortællingen om Operahusets tilblivelse.

 

Men udstillingen er først og fremmest en hyldest til den smukke ide og lysten til at skabe en verden, der med Utzons egne ord, rummer "noget mere end ren funktion… det hedder poesi".

 

Sydney Opera House Piers Taylor vnr

 

 

En af Jørn Utzons skitser, hvor han arbejder med formen på taget af Operahuset. Denne er fra 1958. Læg mærke til der, hvor han har skrevet 'ja' og fundet formen på taget.

 

 

Jørn Utzons tegning af geometrien af taget på Operahuset i Sydney 1961, hvor han endelig har fundet den tekniske løsning på konstruktionen.

Støttet af:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I samarbejde med: