Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893
 

Presse

Utzon-konkurrence har hele verdens opmærksomhed

28. mar 2019, 09:22

Overvældende mange talenter fra hele verden deltager i Utzon Unbuilt - en konkurrence om at vække danmarkshistoriens største arkitekts ukendte værker til live.

Kina, Peru, Sudan, Uganda, Yemen, Mexico og USA. Det er blot nogle af de 42 lande, hvorfra 175 unge talenter har meldt sig til en helt ny arkitektkonkurrence, "Utzon Unbuilt". Konkurrencen skal vække den store, danske arkitekts uopførte idéer og tegninger til live gennem digitale medier.

 

Konkurrencens enorme rækkevidde og hele opmærksomheden på den nordjyske arkitekts arv og eftermæle giver glæde hos Spar Nord Fonden, der med sin støtte har muliggjort projektet.

 

- Vi har lige fra starten set et stort  potentiale i Utzon Unbuilt, ikke mindst i forhold til at skærpe internationalt fokus på Jørn Utzon og Nordjylland. Konkurrencen er desuden til glæde for arkitekturen overordnet, da fremtidens internationale stjernearkitekter får adgang til en uvurderlig skatkiste af viden og inspiration. Det bliver interessant at se, hvad mødet mellem mester og elev, mellem fortid og fremtid samt mellem analoge og digitale arbejdsmetoder bringer med sig, siger fondsdirektør Steffen Nørgaard, Spar Nord Fonden.  

 

Blyant og bytes

Afleveringsformatet skal mikse Utzons bløde blyantsstreg med digitale medier samt gøre projektet forståeligt for et bredt publikum.

 

- Jørn Utzon er kendt for at være både genial og kompromisløs i sit arbejde. Han har engang udtalt, at kun fem procent af hans projekter er blevet realiseret. Derfor er mange af den verdensberømte arkitekts idéer stort set ukendte for den brede offentlighed. Ved at lade de mest talentfulde i en ny generation inspirere af Utzons tegninger og fortolke dem med et nutidigt blik får vi belyst Utzons potentialer fra helt nye vinkler. Og hvem ved -  måske dukker der nye ikoner a la Operahuset i Sydney op?, siger Lasse Andersson, kreativ direktør på Utzon Center. 

 

10. april 2019 mødes en international jury i Madrid, hvor vinderen bliver offentliggjort. I juryen sidder store arkitekter som Lene Tranberg og den spanske legende Rafael Moneo. 

Vinderen af Utzon Unbuilt modtager et rejsegavekort på 3.500 euro samt en tur til vinderceremonien på Utzon Center senere på året. KLM og Aalborg Lufthavn har sponsoreret præmien. 

 

De forskellige indsendte forslag vil efter konkurrencens afslutning blive offentliggjort og senere brugt til forskellige udstillings, formidlings- og uddannelsesformål. Årets vinder får sit projekt udstillet på Utzon Center.

 

Samarbejdspartnere på projektet er Spar Nord Fonden, Vola, KLM og Aalborg Lufthavn.

 

Om konkurrencen:

I konkurrencen skal et udvalgt Utzon-projekt formidles, så mødet mellem Utzons egen projektbeskrivelse blandes med dét, de unge talenter selv ser i projektet.

Afleveringsformatet er digitalt og skal mikse Utzons bløde blyantsstreg med digitale medier og gøre projektet forståeligt for et bredt publikum. 

Konkurrencen udskrives en gang om året i perioden 2018-2021, og der findes en vinder hvert år i 2019, 2020 og 2021. Hver gang er det med udgangspunkt i et nyt Utzon-projekt. De tre udvalgte projekter er Teateret i Zürich, Operahuset i Madrid og Jeddah Stadion i Saudi-Arabien.

 

Alle under 40 år, studerende eller professionelle, der beskæftiger sig med arkitektur, design, animation, visualisering, bygningskonstruktion m.m. kan deltage i konkurrencen, individuelt eller i teams. Det er Utzon Center i samarbejde med danske uddannelsesinstitutioner inden for arkitektur og design, der står bag konkurrenceprogrammet.

Projektet blev lanceret i Sydney den 16. oktober sammen med Utzon Centers partner, Vola, hos det australsk-danske ingeniørfirma Steensen Varming, der samarbejdede med Jørn Utzon under opførelsen af Operahuset.

 

Den 4. december 2018 blev konkurrenceopgaven for 2019 offentliggjort i New York hos det danske arkitektfirma Henning Larsen med deltagelse af Louis Becker (Design Principal, HLA), Lasse Andersson (Direktør, Utzon Center), Troy Conrad Therrien (Kurator, Guggenheim Museum) og Kenneth Frampton (Arkitekturteoretiker og professor, Columbia University), sidstnævnte har skrevet om og sammen med Jørn Utzon.

 

Se det gode eksempel på, hvordan et bidrag til konkurrencen kan udformes (visualisering af Silkeborg Museum på baggrund af Utzons tegninger fra 1964):

 

Link til Film:
https://vimeo.com/210588950

 

Link til billeder:
https://utzoncenter.dk/da/indhold/utzon-unbuilt-international-competition-7986