Utzon Center og Dansk Arkitektur Center har med konkurrencen ’Vilddyr søger bolig’ inviteret studerende og nyuddannede til at skabe fremtidens hjemsteder til fx pindsvin, bier, flagermus og øvrige vilde dyr i byen. Og nu er vinderen fundet: Projektet ’Opbrud’, der består af opbrudt asfalt og af juryen betegnes som både funktionelt, bæredygtigt, æstetisk og genialt.
Vinderprojektet og andre arkitekturmodeller fra konkurrencen kan opleves på en gratis udstilling i Aalborg midtby den 2.-9. april.
Vilde dyr i byen skal i fremtiden finde bolig under opbrudt asfalt, i rødmalede træhuse og inde bag facadebeklædningen. I hvert fald hvis man spørger fremtidens arkitekter og designere.
I konkurrencen ‘Vilddyr søger bolig’ har Utzon Center og Dansk Arkitektur Center nemlig inviteret studerende og nyuddannede til at skabe funktionelle og æstetiske hjemsteder til fx pindsvin, bier, flagermus og øvrige vilde dyr i byen.
Og nu er vinderne blandt de i alt 32 bidrag fundet.
Førstepræmien på 30.000 kr. gives til Laurits Evald Thingholm, der studerer på Det Kongelige Akademi, som med sit projekt ’Opbrud’ foreslår at bryde asfalt op for at lade jorden ånde og planter spire. Ved at slå hul og skabe sprækker og revner i allerede eksisterende asfalt giver projektet levesteder til insekter, fugle og pattedyr helt uden at tilføre nye materialer eller ressourcer til stedet
— Noget af det værste, man kan gøre for biodiversiteten i byer, er at forsegle overflader. Så det bedste man kan gøre med asfalt, det er at fjerne og smadre det. Det er godt for alt: Planter, svampe og dyr. Det her er et eksempel på, at vi mennesker trækker os tilbage og giver naturen plads. Det er lidt irriterende at blive så begejstret over noget, der er så simpelt. Men det er genialt, forklarer Alexander Holm der er biolog, radiovært og debattør – kendt fra bl.a. podcasten Den Dyriske Time – og har været en del af dommerpanelet.
— Vinderforslaget er et både funktionelt, bæredygtigt og æstetisk system. I byudvikling taler man oftest om at fjerne asfalt, hvilket kræver mange ressourcer i transport. Men her vender man ideen om og bevarer asfalten – bare i smadret tilstand. Det løser en stor udfordring, er til gavn for alle arter og kan bogstavelig talt laves med en hammer. Det er helt enkelt og meget modigt, og kan både bruges på få kvadratmeter og i den helt store skala, siger Mette Skjold, direktør i tegnestuen SLA, som ligeledes var med i juryen.
Derudover uddeles yderligere 4 x 5.000 kr. til Jonathan Klit Sørensen og Clara Winterberg, Anne Sofie Buchbjerg Kroghsbo og Lars Andersen, Cecilie Morsbøl og Thelma Slaatto samt Kathrine Andersen Mølby og Helene Søndergaard Jensen.
De har budt ind med hhv. en transformation af en granitrundkørsel, der skal blive et vådområde for dyr og planter, en facadebeklædning i træ med integrerede dyreboliger, et flagermushus i rødt træ samt en kompostkrukke i ler, der giver bolig til regnorme og aktivt kobler mennesker til livet i jorden.
— Vi har lagt vægt på den stærke idé og originaliteten – særligt de projekter, der åbner for nye måder at sameksistere på mellem dyr, planter og mennesker. Og indser, at vi er nødt til at skabe en ny natur. Bidragene spænder vidt i deres tilgang og tematikker, men fælles for dem er et potentiale for at arbejde videre med at skabe nye livsbetingelser økosystemer og peger frem mod et paradigmeskifte: en økocentrisk arkitektur, fortæller Frederik Mads Svendsen, arkitekt og medstifter af Studio Coquille.
— De præmierede bidrag tegner et inspirerende spænd af tilgange til konkurrenceopgaven: Levende facadesystemer med plads til fugle og insekter, principper for regeneration af bylandskaber i stor skala og smukt proportionerede hjem til flagermus. Det er forslag der alle har potentiale til at gøre en reel forskel ved at udfordre og udvide arkitektens virkefelt i samarbejde med andre fagligheder og non-humane aktører, forklarer den fjerde af jurymedlemmerne, Marie Frier Hvejsel, der er professor ved Arkitektskolen Aarhus.
— Jeg håber virkelig at denne konkurrence er med til at sætte en ny retning for udvikling af vores boliger, byer og samfund, så vi fremover - helt naturligt - designer aktivt for sameksistens. Det er vi simpelthen nødt til, og jeg ser klart de 32 bidrag i konkurrencen som et vigtigt bidrag i den enorme opgave vi står midt i, med at afklare det praktiske og filosofiske omkring sameksistens, siger Rasmus Vincentz, direktør i Habitats.
I Danmark såvel som resten af verden flytter flere og flere til byerne. Ifølge Verdensbanken lever hele 88% af Danmarks befolkning i byerne (per 2022). Og globalt vurderer FN, at 68% af hele verdens befolkning vil bo i byer i år 2050. Og det betyder mindre plads til dyrene.
— Det har været en stor fornøjelse at se de gode bud på nytænkende levedygtige rammer og funktionelle hjemsteder til de dyr, der også lever i byen. Det urbane rum er designet både af og til mennesker, men der er behov for at give naturen mere albuerum. Ved at sætte fokus på byerne som steder for sameksistens, understreges de vilde dyrs ligeværdige plads i verden, udtaler Line Nørskov Davenport, udstillingsdirektør på Utzon Center.
Vinderprojektet og andre arkitekturmodeller fra konkurrencen kan opleves på en gratis udstilling i Aalborg midtby den 2.-9. april 2025. Udstillingen på Algade 14 og har åbent alle dage kl. 10-17.
Konkurrencen blev arrangeret i et samarbejde mellem Utzon Center i Aalborg og Dansk Arkitektur Center i København.
Projektet er støttet af Kulturministeriet som del af EU-projektet Desire – Designing the Irresistible Circular Society. EU-projektet Desire sætter fokus på udvikling af bæredygtige, attraktive og inkluderende byrum med respekt for klodens begrænsede ressourcer – under temaer som biodiversitet, reduceret CO2-udledning og genanvendelse af materialer.
Læs mere på utzoncenter.dk/vilddyr.
Utzon Center er et udstillingssted for arkitektur og design. Her kan både børn og voksne føle, sanse og røre arkitektur og opleve skiftende udstillinger med nogle af verdens bedste arkitekter og de nyeste strømninger. Formålet er at hjælpe besøgende til at forstå en verden af arkitektur og gøre arkitekturen håndgribelig og forståelig.
Jørn Utzon var en de største og mest indflydelsesrige arkitekter i det 20. århundrede og er bl.a. berømt for Operahuset i Sydney. Jørn Utzon byggede Utzon Center i Aalborg i 2008. Det blev hans sidste værk, før han døde samme år. Foruden skiftende udstillinger kan man på Utzon Center også opleve fx workshops, foredrag, events, undervisning, guidede ture og byvandringer.
Læs mere på utzoncenter.dk.