Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Presse

Obel Award: To unge forskere vinder pris for revolutionerende cement

13. okt 2022, 10:49

Har de fundet fremtidens byggemateriale? To ph.d.-studerende modtager den internationale arkitekturpris Obel Award 2022.

Dette års Obel Award, der uddeles den 25. oktober på Utzon Center, går til to englændere.

 

Det er Sam Draper og Barney Shanks, som i år modtager den store danske arkitekturpris på 100.000 euro. 

 

Sam og Barney er ph.d.-studerende på Imperial College London. Og deres forskning kan ende med at revolutionere et af de vigtigste byggematerialer i menneskets historie.

 

Det handler om cement og beton.

 

Og ikke mindst om klima. 

 

Beton der forsvandt

Mennesket har bygget med cement i årtusinder. Nogle mener, at brugen af det kan spores 12.000 år tilbage til et område, der i dag ligger i Tyrkiet. Dengang blev det brugt til at bygge søjler. 

 

Det var dog romerne, som for alvor begyndte at bruge cement. Til akvadukter, badehuse og imponerende byggerier som Colosseum.

 

Obel Award er en international arkitekturpris, der hvert år uddeles af Henrik Frode Obels Fond. Prisen hylder bemærkelsesværdig arkitektur, der bidrager til menneskelig udvikling og kommer med løsninger på presserende problemer.

 

Det er fjerde gang, at prisen på 100.000 euro uddeles. 

 

Men romerriget kollapsede. De var væk. Det samme var deres viden om beton, der forsvandt fra byggeriet i 1.400 år. 

 

Indtil en dag i oktober 1824.

 

Her patenterede en englænder, Joseph Aspdin, en ny måde at producere cement på. Og fra cirka 1840 skyder der cementfabrikker op over hele Europa og resten af verden. 

 

Resultatet?

 

Se dig omkring. I dag er der beton overalt i den arkitektur, der omgiver os i det byggede miljø. Uanset om du er i Danmark, USA eller Kina. 

 

Beton der sluger CO2

Men produktionen af cement er også dybt problematisk. Det er en af de helt store klimasyndere.

 

Den globale produktion af cement udleder cirka 4-8 procent af verdens samlede CO2. I alt står hele byggeindustrien for cirka 40 procent. 

 

Det er et problem. Men Sam Draper og Barney Shanks har måske fundet en del af løsningen. 

 

Svaret er en ny teknologi, som de kalder Seratech. Det er også navnet på deres virksomhed. 

 

Sam og Barney har udviklet en teknologi, som gør produktionen af cement - helt præcist det, der kaldes for portlandcement - mere effektiv. Men det virkeligt revolutionerende er, at det udleder langt mindre CO2. Det kan ifølge Seratech endda optage CO2, så udledningen bliver negativ. 

 

Væk med milliarder af ton CO2

Obel Award-komitéen har lagt vægt på, at Seratechs banebrydende teknologi kan gøre hele den samlede byggeindustri mere klimavenlig. 

 

- Hvis det blev fuldt ud indrullet i industrien, ville den her teknologi kunne eliminere 3.000 milliarder tons CO2 om året, siger Barney Shanks. 

 

- Seratech arbejder på at skabe CO2-neutralt cement på en både ambitiøs og simpel måde. Deres teknologi kan tilmed integreres i den allerede eksisterende produktion på globalt plan, og det er helt afgørende, skriver Obel Award-komitéen i sin bedømmelse.

 

Læs mere om Obel Award og årets vinder her

 

Foto: Helene Sandberg