Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Presse

Ny udstilling om Utzons paradis: Et af de vigtigste huse fra det 20. århundrede

3. feb 2025, 11:26

Jørn Utzons mallorcanske familiebolig, Can Lis, betragtes som et af de vigtigste huse fra det 20. århundrede. Fra den 8. februar 2025 kan man dykke ned i husets historie og stjernarkitektens visioner i en ny særudstilling på Utzon Center. Huset er nemlig et tidligt og særligt fint eksempel på en arkitektur, der rummer den naturlighed, enkelhed og ro, som mange i dag efterspørger, forklarer udstillingsdirektøren. Udstillingen består af billeder, tegninger og andre elementer fra Jørn Utzons private arkivsamling samt fotografier af Torben Eskerod og Erik Steffensen.

På en lodret klippekant på Mallorca står et helt særligt hus, tegnet og bygget af den danske stjernearkitekt Jørn Utzon.

 

Huset er i dag anerkendt som et af de vigtigste huse fra det 20. århundrede. Og nu kan man blive klogere på husets historie og tankerne bag, på en helt ny udstilling på Utzon Center: Vidunderlig Vild Villa.

 

Et tidligt eksempel på bæredygtig arkitektur?
Utzon tegnede huset sideløbende med at han opførte Operahuset i Sydney. Det stod færdig i 1973 og fik navnet Can Lis; opkaldt efter hans hustru.

 

Sandstenshuset dannede ramme om familiens liv i et kvart århundrede – og er et tidligt eksempel på, hvordan man kan skabe arkitektur med bæredygtighed, naturlige materialer og sanselighed som udgangspunkt.

 

– Det er oplagt at tænke på Can Lis som et tidligt og særligt fint eksempel på en arkitektur, der rummer den naturlighed, enkelhed og ro, som mange i dag efterspørger; i arkitekturen såvel som i tilværelsen. Jørn Utzon bruger på mange måder arkitekturen som en kikkert, der skærper sanserne og inspirerer til at fastholde de små øjeblikke: Årstiderne, vejret, lysets spil. Men han nævner ikke selv ord som bæredygtighed eller simple living én eneste gang, forklarer Line Nørskov Davenport, udstillingsdirektør på Utzon Center.

 

Utzons jordnære og ekstatiske paradis
Husets karakteristiske sandstensblokke er skåret direkte fra den klippe, huset står på, og Can Lis’ arkitektur er inspireret af bl.a. landsbyer i Atlasbjergene, klostre i Japan og ruiner i Mexico.

 

Jørn Utzons skitser viser de himmelhvælvede tage og langstrakte terrasser. Samtidig giver en lille detalje i kanten af papiret arkitekturen en klar retning.

 

– Utzon har tegnet sig selv og sin kone, Lis, nøgne under sydens intense sol. Som Poseidon og Afrodite spiser de vindruer og spiller musik. Der er noget både jordnært og ekstatisk over skitsen. Som en slags paradis, forklarer Line Nørskov Davenport.

 

Består af både nærvær og fravær
I udstillingen ’Vidunderlig Vild Villa’ kan man opleve elementer fra Jørn Utzons private arkivsamling udstillet sammen med fotografier taget af kunstnerne og fotograferne Torben Eskerod (f. 1960) og Erik Steffensen (f. 1961), der begge har boet i huset.

 

– Jeg kan lide at tænke på de færdige billeder som atmosfæriske øjebliksbilleder snarere end fotografier af et hus. Huset er på mange måder som et kamera, hvor man selv er filmen: Uanset i hvilken retning man kigger, er der et billede; et motiv. Can Lis består af både nærvær og fravær, proportioneret efter Jørn Utzons fornemmelse for lys. Hver eneste sandstensblok gør lydløst opmærksom på rummets eksistens, forklarer Erik Steffensen.

 

I samarbejde med Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Udstillingen præsenteres i samarbejde med Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, idet fotografierne af Erik Steffensen er udlånt fra Kunstens samling, mens Torben Eskerods værker ejes af Utzon Center.

 

– Erik Steffensens tyste, nærmest Hammershøiske sort-hvide billeder får noget mystisk og overjordisk frem i huset – mens Eskerods indlevelse i husets visuelle og emotionelle dybder viser, hvordan Utzons ’paradis’ fastholder tid og rum og beroliger os i en støjende og konfliktfyldt verden, fortæller Lasse Andersson, direktør på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, der har udlånt Erik Steffensen-værkerne til denne udstilling.

 

Praktisk information
Udstillingen ’Vidunderlig Vild Villa’ åbner på Utzon Center den 8. februar 2025.

 

Can Lis ejes i dag af Utzon Fonden og fungerer som legatbolig. Huset besøges især af arkitekter og kunstnere fra hele verden. Er man selv på Mallorca, er huset desuden åbent for besøgende på udvalgte dage.

 

Om fotograferne
Erik Steffensen (født 1961) er en dansk kunstner, der har markeret sig som en fremtrædende skikkelse særligt inden for fotografiet. Steffensen er kendt for sin eksperimenterende tilgang, som også omfatter andre medier og udtryksformer.

 

Hans værker er ofte kendetegnede ved en stærk symbolik og en undersøgelse af menneskelige og eksistentielle temaer som tid, hukommelse, identitet og menneskets forhold til naturen. Steffensen er optaget af det mystiske og drømmeagtige, og således rummer hans værker ofte surrealistiske og poetiske elementer, der engagerer beskueren både intellektuelt og følelsesmæssigt.

 

Torben Eskerod (født 1960) er en dansk fotograf, der er særlig anerkendt for sine portrætter og landskabsfotografier, hvor han kombinerer teknisk præcision med en dyb indlevelse i menneskets psyke og naturens æstetik. Hans arbejde er ofte præget af en minimalistisk tilgang og en fin sans for lys og skygge.

 

Eskerod er kendt for sin langsomme og eftertænksomme arbejdsmetode. Han tager sig tid til at opdage sine motiver, hvor han sjældent jagter hastige øjeblikke, men søger at fange det, der er essentielt i et billede – hvad enten det er i et portræt, et landskab eller et hus.

 

Foto: Torben Eskerod