Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Trappe

En trappe er en bygningsdel, som er designet til at hjælpe dig med at bevæge dig fra en etage til en anden i et hus eller en bygning.

 

Forestil dig, at du står på gulvet i dit hus, og nu vil du gerne op på første sal. Hvis du ikke havde en trappe, ville du være nødt til at klatre op ad væggen. Eller at springe op på første sal.

 

Ville det være smart? Nej, vel.

 

En trappe er en måde at løse dette problem på. Den er normalt lavet af træ, stål eller beton, og den består af en række flade overflader, der kaldes for trin.

 

Trinene er arrangeret i en opadgående rækkefølge, så de danner en stige, som du kan klatre op ad. Trinene er normalt adskilt af et lille mellemrum, som kaldes stigbordet. Stigbordet er det område, hvor du kan sætte din fod, når du går op ad trappen.

 

En trappe kan have forskellige former og størrelser afhængigt af bygningens arkitektur og design. Nogle trapper er lige. Andre er snoede eller krøllede. Nogle trapper er også meget brede og rummelige, mens andre kan være smalle og stejle.

 

Ikke snuble

Når arkitekten designer en trappe, er der flere faktorer, hun skal tage hensyn til og tænke på.

 

For eksempel skal trappen være sikker og stabil, så du ikke falder, når du går op og ned ad den. Derfor skal trappens trin være brede og faste, og stigbordene skal være jævnt fordelt. Hvis trinene er for smalle eller stigbordene er for store, kan du snuble eller falde.

 

En anden faktor, som arkitekten skal tage hensyn til, er trappens højde.

 

Hvis trappen er meget høj, kan det være svært og farligt at gå op og ned ad den. Derfor er det vigtigt at sørge for, at trappen er i den rigtige højde, så den er nem at bruge.

 

Hold fast i gelænderet

Nogle trapper har også et gelænder langs siden. Gelænderet er en slags rækværk, som du kan holde fast i, når du går op og ned ad trappen. Det er også med til at gøre trappen mere sikker, fordi du kan støtte sig til det, hvis du skulle miste balancen.

 

Trapper kan være meget smukke og dekorative.

 

Nogle trapper har flotte balustre eller søjler langs siden, som giver trappen et elegant og klassisk udseende. Andre trapper har en mere moderne stil og er lavet af metal eller glas.