Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Træ

Træ er et naturmateriale, som har været brugt i arkitektur i århundreder.

 

Træ er et populært materiale, fordi det er let at arbejde med, og fordi det er et miljøvenligt materiale. Det er nemt at bearbejde, og det vejer ikke meget, når du tænker på hvor sejt og stærkt, det er. 

 

I arkitekturen kan træ bruges til mange forskellige ting. Det kan bruges til at bygge huse, broer, tage og meget mere. Træ kan også bruges til at lave møbler og andre indvendige detaljer i et hus.

 

Søjler af træ

Før år 0 blev træ brugt til for eksempel templer i Japan eller til søjler i Romerriget. 

 

I Danmark har vi også en lang tradition for at bygge huse i træ. I vikingetiden blev huse og borge i Hedeby, Trelleborg og Novgorod bygget i træ, og de norske stavkirker er også af træ. 

 

Mange af de ældre huse i Danmark er også bygget af træ, og de har ofte stråtag, som er lavet af tørret strå, der giver huset et helt specielt udseende.

 

Verdens højeste træhus

Træ kan også bruges i moderne arkitektur. Mange arkitekter bruger træ til at skabe en varm og hyggelig atmosfære i deres bygninger. Træ kan bruges både til at give bygningen en unik facade, men også til at skabe indvendige rum, som er behagelige at være i.

 

 

For eksempel er træ et af de vigtigste materialer i Tegnestuen Vandkunsten nybyggeri i Lisbjerg nord for Aarhus. 

 

 

En af de nyere trends i arkitekturen er at bruge træ til at bygge høje bygninger. Det lyder måske lidt underligt, fordi træ er et let materiale, men det viser sig faktisk, at træ kan være lige så stærkt som stål, hvis det bliver bygget rigtigt.

 

De høje bygninger bygget i træ kaldes træhøjhuse, og de er stadigt mere populære i dagens arkitektur. Verdens højeste træhus ligger i Norge, og det er 85 meter højt.