Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Tektonik

Tektonik i arkitektur refererer til den måde, bygninger er bygget på, og hvordan forskellige bygningsdele er forbundet med hinanden.

 

Det handler om at skabe en visuel forbindelse mellem de forskellige elementer i bygningen, og at give bygningen en følelse af helhed.

 

Tektonik handler også om at bruge materialer på en måde, der viser deres naturlige egenskaber og egner sig til deres funktion.

 

Ville du bruge for eksempel pap eller papir som materiale til en stor bygning?

 

Nej vel. 

 

Det er ikke stærke materialer, det vil kunne modstå dårligt vejr og vind. Bygningen kunne kollapse.

 

Bygning som samlesæt

I stedet skal du nok bruge materialer som mursten, sten, beton eller træ, som er mere holdbare og kan bære vægten af bygningen. Det er også materialer, der har forskellige overfladestrukturer og farver, som kan give din bygning et unikt udseende.

 

Tektonik handler også om, hvordan bygningselementerne er sammensat.

 

Bygningsdele som vægge, gulve, lofter og tag kan alle være forskellige dele af bygningens struktur. For at skabe en visuel sammenhæng kan du bruge ensartede eller komplementære materialer og farver til at forbinde de forskellige dele.

 

Det er også vigtigt at overveje, hvordan bygningselementerne passer sammen, og hvordan de støtter hinanden. For eksempel kan du bruge bjælker og søjler til at understøtte taget og bære vægten af bygningen.

 

Smuk og stærk

En arkitekt, der arbejder med tektonik, vil tage hensyn til både det æstetiske og funktionelle aspekt af bygningen. De vil sørge for, at bygningen ser godt ud og samtidig er stærk og stabil.

 

Det er vigtigt at forstå tektonik, da det spiller en vigtig rolle i, hvordan bygninger ser ud og fungerer.

 

Ved at forstå tektonik kan du også bedre sætte pris på, hvordan forskellige bygninger er konstrueret, og hvordan de forskellige dele af bygningen fungerer sammen.