Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Tegl

Tegl er det samme som mursten og tagsten, der er lavet af råmaterialet ler.

 

Tegl er et materiale, der bruges til at bygge huse og andre bygninger. Og tegl er egentlig det samme som mursten, der er lavet af ler og brændt i en ovn. Men tegl kan også bruges om tagsten, drænrør, fliser, klinker og andet.

 

Men - vi bruger især ordet tegl om mursten. 

 

Tegl i årtusinder

Tegl er et meget holdbart materiale, der kan modstå sol, vind, regn, sne og blæst og andre påvirkninger fra naturen.

 

Og mennesket har brugt tegl i årtusinder i alle kulturer over hele verden, hvor vi har brugt soltørrede lersten og lerklinede vægge. 

 

Tegl har været brugt til at bygge huse og andre bygninger i mange århundreder. Det blev først brugt i oldtidens Egypten og Grækenland.

 

En krabat af en mursten

Teknikken med teglbrænding begynder 2.000 f.kr., men den slår igennem i Danmark omkring 1160. Det er med de store, tunge munkesten, som du kan finde i gamle teglstenskirker. 

 

Det var nogle ordentlige krabater af mursten, der målte helt op til 32x15x9 cm.

 

Først omkring 1550 begynder vi at bruge nogle mindre typer. Og i 1896 finder vi størrelsen på de sten, som vi også bruger i dag. Den er 23x11x5,5 cm.

 

Den røde mursten

Der er mange forskellige typer af tegl, som kan have forskellige farver, størrelser og overfladestrukturer.

 

En af de mest almindelige typer af tegl er rød mursten. Denne type tegl er lavet af ler, som er brændt ved en meget høj temperatur i en ovn. Når leret brændes, bliver det hårdt og stærkt, og det kan bruges til at bygge vægge, gulve og tag.

 

En anden type tegl er klinker. Klinker er små, flade stykker af tegl, som normalt bruges til at lægge gulve eller vægge. De kan have forskellige farver og størrelser og kan sættes sammen på mange forskellige måder for at skabe et unikt design.

 

Genbrugt tegl

Tegl er en populær byggemateriale af mange årsager. For det første er det holdbart og kan modstå vejret og andre påvirkninger fra naturen. Det kan også modstå ild og kan bruges til at bygge brandvægge og andre sikkerhedsforanstaltninger.

 

Tegl er også langt hen ad vejen et bæredygtigt materiale. Det er lavet af naturlige materialer, og når en bygning, der er bygget af tegl, bliver revet ned, kan tegl genanvendes og bruges igen.

 

En anden grund til, at tegl er så populært, er, at det er nemt at arbejde med. Tegl kan skæres og formes til at passe til forskellige former og størrelser, og det kan sættes sammen på mange forskellige måder for at skabe et unikt design.

 

Tegl er flot

Tegl har også en visuel appel. Det har en naturlig skønhed og tekstur, som kan give en bygning et rustikt og varmt udseende. Det kan også males eller på anden måde behandles for at ændre dens farve eller overfladestruktur.

 

Tegl er en vigtig del af arkitektur, og det bruges stadig i dag til at bygge huse og andre bygninger. Når du ser en bygning, kan du tænke på, om den er bygget af tegl eller et andet materiale, og hvordan tegl kan bidrage til dens udseende og funktion.