Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Skala

Skala - eller målestok, som det også hedder - er en måde at forstørre eller formindske ting på.

 

På den måde kan du som for eksempel som arkitekt eller ingeniør arbejde med tegninger eller modeller af nye byggerier uden at skulle have et vanvittigt stort stykke papir.

 

Så når arkitekter arbejder med skala i forhold til et nyt byggeri, så gør de bygningen mindre end den skal være i virkeligheden.

 

Du kan for eksempel arbejde i skala 1:200, der i øvrigt udtales “en til to hundrede”. Det betyder, at tegningen eller modellen er 200 gange mindre end virkeligheden. 

 

Hvis noget er i sin virkelige størrelse, så hedder det 1:1.

 

Derfor er det vigtigt, at arkitekter angive skala, når dse tegner eller bygger noget, der skal ses i en bestemt størrelse. For ellers ved du jo ikke, om det er 10 eller 200 gange større.

 

Voldsom eller lillebitte

Skala handler også om størrelsen af en bygning eller en del af en bygning i forhold til omgivelserne. Det kan referere til størrelsen af de forskellige elementer, der udgør en bygning, såsom døre, vinduer og tag.

 

Skala kan være en vigtig faktor i at skabe en bygnings udseende og følelse. En bygning, der er for stor i forhold til omgivelserne, kan se voldsom ud og nærmest true eller dominere omgivelserne.

 

På den anden side kan en bygning, der er for lille i forhold til omgivelserne, se utilstrækkelig ud og slet ikke være i stand til at udfylde sin rolle eller funktion.

 

Skala som et dukkehus

En god måde at tænke på skala i arkitektur er at tænke på en dukkehus.

 

Hvis du har set et dukkehus, kan du tænke på, hvordan det ser ud, når det er i forhold til din egen størrelse. Det ser meget lille ud, og de små møbler og detaljer indeni kan være svære at se.

 

Hvis du tænker på, hvordan det ville se ud, hvis dukkehuset var lige så stort som et rigtigt hus, ville det se mærkeligt ud, fordi proportionerne ville være helt forkerte.

 

Stor bygning i lille by

På samme måde er det vigtigt at tænke på proportioner og skala, når du designer en bygning. En stor bygning i en lille by kan se unaturlig ud og dominere landskabet. På den anden side kan en lille bygning i en stor by ikke have den samme indflydelse eller tiltrækning.

 

Skala kan også være en faktor i at skabe en følelse af intimitet eller åbenhed. En bygning, der er for stor eller høj, kan føle sig truende og overvældende, mens en bygning, der er lav og åben, kan føle sig indbydende og varm.

 

Skala i historien

Skala kan også bruges til at skabe variation og interesse i en bygning. Ved at variere størrelsen og proportionerne af forskellige elementer i en bygning, såsom vinduer og døre, kan arkitekter skabe et visuelt interessant og dynamisk udseende.

 

Endelig kan skala også bruges til at skabe en følelse af historie og tradition. Mange historiske bygninger er kendt for deres store størrelse og imponerende udseende, og skala kan være en vigtig faktor i at skabe denne følelse af tidløshed og tradition.