Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Bedre Byggeskik

Bedre Byggeskik var en forening, der blev oprettet af arkitekter i 1915, der ville have mere skønhed og kvalitet i byggeriet.

 

Foreningen 'Bedre Byggeskik' blev oprettet i Danmark i 1915. Det var en gruppe af arkitekter og andre byggefolk, der ønskede at forbedre den måde, bygninger blev designet og bygget på. De ønskede at skabe bygninger, der var mere funktionelle, sikre og æstetisk tiltalende.

 

Men lad os lige begynde med at hoppe tilbage til omkring år 1900. Der var byggeboom i Danmark. Nye huse skød op overalt i byerne.

 

Husene var grimme, lød kritikken. De blev bygget af håndværksuddannede bygmestre, der ikke interesserede sig for hverken æstetik, arkitektur eller skønhed.

 

Så i 1915 blev der stiftet en forening, der hed Bedre Byggeskik. Den fik enorm betydning for byggeriet i Danmark.

 

Foreningen arbejdede for at bygge velproportionerede og enkle byggerier, der var lavet af gode materialer og med godt håndværk.

 

I dag kan du se eksempler på det overalt, når du går rundt i store og små byer over hele landet. Det er alt fra enfamiliehuse, stationsbygninger, forsamlingshuse, skoler, brugsforeninger og erhvervsbygninger.

 

Stilarten var ikke så vigtig for Bedre Byggeskik, der leverede typetegninger til håndværksmestrene som vejledning. Der kunne være både nationalromantik, nyklassicisme, nybarok og nordisk gotik blandet sammen.

 

Det vigtige var den enkle, velkomponerede og stilfærdige proportionering med vægt på detaljer som vinduer, døre, kviste, trapper, havelåger og så videre.

 

Vil du læse mere?


Slots og Kulturstyrelsen om Bedre Byggeskik

 

Historiske Huse om Bedre Byggeskik

 

Den Store Danske om Bedre Byggeskik

 

Wikipedia om Bedre Byggeskik

 

Bøger på bibliotek.dk om Bedre Byggeskik