Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Besøg

Om bygningen

”Jeg håber af mit inderste hjerte, at dette lille hus kunne komme til at stå som et sted, hvor gode tanker mødes, og hvor elever fra arkitektskolen kommer til at søge hen, når de vil have samvær med hinanden og diskutere. Det bliver et virkeligt kraftcenter for arkitekturen og menneskelivet i fremtiden" – Jørn Utzon om Utzon Center, 2005

 

Den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon er manden, der har skabt Utzon Center i Aalborg sammen med sin søn Kim Utzon. Utzon Center blev hans sidste værk, inden han døde som 90-årig i november 2008.

 

Jørn Utzons hjemby, og specielt havnefronten i Aalborg, er en oplagt placering for en bygning, hvor Utzons særlige tilgang til formgivning indenfor både arkitektur og design er i centrum. 

 

Den mest bemærkelsesværdige af Jørn Utzons bygningsværker er Sydney Opera House, som er en af de mest kendte og ikoniske bygninger i det 20. århundrede. Tilblivelsen af denne exceptionelle bygning og andre af hans værker har bl.a. deres oprindelse i det maritime miljø i Aalborg, hvor Jørn Utzon tilbragte nogle vigtige år af sin ungdom.

 

Utzon Center blev indviet i maj 2008 og er et samlingssted på Aalborg Havnefront, hvor arkitektur, design og kunst, udstillinger og konferencer, møder og kulinariske oplevelser spiller sammen.

 

Utzon Center består af to udstillingshaller, Spidsgatterhallen, et værksted for de studerende fra Arkitektur & Design på Aalborg Universitet, Utzon Library, Utzon Arkivet, det Obelske Auditorium på 1.sal med udkig ud over Limfjorden og Restaurant JØRN. Hele huset er bygget op omkring Atriumgården:

 

”Vi har bygget Utzon Center op omkring en gård, for min erfaring fra livet ved Limfjorden er, at det blæser. Gården har så en glasgang omkring sig, sådan at man kommer til alle afdelingerne derfra. Alderen på et menneske giver en vis rigdom, og på samme måde håber jeg, at gården giver en rigdom til stedet.” – Jørn Utzon, 2005

 

Spidsgatterhallen

Hans far, Aage Utzon, var skibsingeniør i Aalborg og en fremragende bådkonstruktør, en ivrig jæger og et naturmenneske, som med sine legendariske spidsgattere var med til at udvikle en helt ny generation af sejlbåde i Danmark. Faderens tankegang og arbejdsmetoder har været med til at præge Jørn Utzon, hvilket ses i hans maritime motiver. Desuden tager Jørn Utzon afsæt i den inspiration og viden, han fik gennem sin barndom i skibsmiljøet på havnen i Aalborg.

 

Skibsingeniørens og båddesignerens tankegang og arbejdsmetoder var med til at lægge fundamentet for sønnens interesse for formgivning. Aage Utzon har givet Jørn Utzon en livslang passion for sejlads, natur, hav og skyer – og en usædvanlig skarp forståelse af sammenhængen mellem form, materialer og konstruktion.

 

Utzon Center ejer derfor en Spidsgatter, der er designet af Jørns far, Aage Utzon. Det er en 30m2 Naval - også kaldet Sisu. Den samme betegnelse Jørn Utzon gav de bærende bjælker under dækket til Sydney-operaen.

 

Spidsgatterbåden er købt af Utzon Center A/S i 2009. Den er opmagasineret og ikke tilgængelig for offentligheden. 

Bygningssponsorer

  • Det Obelske Familiefond
  • EU – mål2-midler
  • Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond
  • Oticon Fonden
  • Nykredit
  • Boligfonden Kuben
  • Aalborg Lufthavn
  • Nordjyllands Amt
  • Lauritzen Fonden
  • Tuborg Fondet