Kom ud i byen. Her får du tips til den bedste arkitektur i Aalborg.
Nu skal du blandt andet møde en bygning, der larmer som et rumskib. En der er klodset. Og et palads i marmor.
- Aalborg er måske den by i Danmark, der har gang i allermest. Både indenfor arkitektur men også kunst, teater, lyrik og musik. Det bobler og syder i Aalborg, siger Ane Cortzen, der er tv-vært og arkitekt.
Sammen med Lasse Andersson, der er direktør på Kunsten Museum of Modern Art og Utzon Center, tager Ane Cortzen dig med på en tur til fem af de mest markante bygninger i Aalborg.
Dette er et sammendrag af Utzon on the Road Ep. 1, der er et rullende talkshow om arkitektur.
Jørn Utzon og Kim Utzon, 2008.
Utzon Center var den sidste bygning, som Jørn Utzon gjorde færdig før sin død i 2008. Og den rummer mange af de elementer, som Utzon arbejdede med i sin lange karriere som arkitekt.
For eksempel er der gårdhave som i Fredensborghusene. Og en forbindelse til det maritime som ved Operahuset i Sydney.
- Jeg kan godt lide den stilfærdige kvalitet, som Utzon Center udstråler. Jeg er personligt ved at være meget træt af de der larmende byggerier, siger Ane Cortzen.
CUBO Arkitekter, Arkitekfirmaet NORD, 2009
Aalborgs store kulturhus ligger i et nedlagt kraftværk, der blev bygget i 1947, og som åbnede efter en renovering i 2009.
- Der er nok mange som tænker, det er da en underlig grim klods, hvorfor ligger den der? Men det er jo det, jeg godt kan lide. Man har ikke prøvet at pynte på Nordkraft., siger Ane Cortzen.
- Man har ikke tænkt, at det skal se yndigt eller fint ud. Det kan jeg godt lide, siger Ane Cortzen.
Coop Himmelb(l)au, 2014
Det er den østrigske tegnestue Coop Himmelb(l)au, som står bag det store byggeri på havnen i Aalborg.
- Det er jo helt vanvittigt. Det ligner jo et kæmpe rumskib, der er landet. Det er lige som at købe en spraglet og fantastisk kjole, som måske er fantastisk at have på den første gang, men som så hænger inde i skabet resten af tiden, siger Ane Cortzen.
- Men samtidig tager jeg også hatten af for noget så fantasifuldt og fabulerende. Det er på godt og ondt et meget skabet byggeri, siger Ane Cortzen om Musikkens Hus.
Byfornyelse, 1930erne.
I 1933 blev der bygget en bro mellem Nørresundby og Aalborg. Her blev Hobrovej forlænget. Mange gamle bygninger blev raget ned og et nyt kvarter skød op omkring vejen. Med bygninger og en arkitektur, der summer af 1930erne og en fantastisk og optimistisk ånd.
- Der er den der fornemmelse af, at alt kan lade sig gøre. Man kan godt fornemme, at det her er et forsøg på, at nu skulle Aalborg være en storby. Nu skal der ske noget, siger Ane Cortzen.
Alvar Aalto, 1972
Det er nærmest et palads af marmor. Kunsten er den eneste bygning af Alvar Aalto uden for Finland, og det stod færdigt i 1972.
- Nu om dage, hvis sådan en by skulle have lavet et kunstmuseum, så skulle det bare råbe og skrige og fylde det hele og være så spektakulært som muligt, siger Ane Cortzen.
- Alvar Aalto var en arkitekt, som ikke gjorde et stort nummer ud af, hvem han var, men som lavede vanvittigt meget, der var fantastisk formgivet, enkelt og kvalitetsmæssigt havde meget høj standard. Det er museet et super godt eksempel på, siger Ane Cortzen.
- Det er virkelig et fantastisk museum, siger Ane Cortzen.