Secondary navigation

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893

 

Fakturaer sendes til faktura@utzonfaktura.dk

Forside

DAC Arkitekturløb Aalborg 2023: Ruten og arkitekturen

Hvad skal du lægge mærke til? Her er arkitekturen, som du kommer forbi på de to ruter på 5 eller 10 km.

Tilmeld dig DAC Arkitekturløbet 2023

 

Kennedy Arkaden

Ét af Aalborgs største knudepunkter placeret midt i den offentlige transportåre. Og til DAC Arkitekturløb er det her, du bliver tanket op med saft, frugt og andet lækkert. 

 

I arkaden finder du specialbutikker, restauranter og en biograf. Og hvorfor hedder den Kennedy Arkaden

 

Jo, den ligger ved Aalborg Station. Og i december 1963 valgte et enigt byråd at omdøbe banegårdspladsen til John F. Kennedys Plads til minde om den amerikanske præsident, der blev myrdet få dage forinden. 

 

Aalborg Stadsarkiv

Du har sikkert lagt mærke til den røde, middelalderlige bygning på Vor Frue Plads. Men har du været indenfor i Aalborg Stadsarkiv?

 

Bygningen er fra 1931, men arkitekturen ligner et kloster fra middelalderen. Det er 'historicistisk' arkitektur. Arkitekten hedder A. Juel Hansen, og han fandt inspiration i Vor Frue Kirke, der ligger lige overfor.

 

Studenterhuset

Opført som bank i 1874. Studenterhuset er tegnet af arkitekt J. D. Herholdt, der også står bag Universitetsbiblioteket i Fiolstræde i København.

 

Tænker du på Italien, når du ser bygningen? Herholdt ville gerne have den til at minde om et italiensk købmandspalads. 

 

Jens Bangs Stenhus og Duus Vinkjælder

Renæssancebygning fra 1624 i mørkerøde munkesten. Da købmanden Jens Bang fik stenhuset opført, var det en del af Aalborgs skyline. 

 

På nederste etage finder du Duus Vinkjælder. Læg mærke til de hvælvede lofter og historiske artefakter i kælderkrogene. Og se efter Christian IV-tegnet på væggene. Vinkælderen er nemlig mødested for foreningen Christian Den Fjerdes Laug. 

 

Karolinelund

I mere end 60 år var det en forlystelsespark. I dag er Karolinelund en kulturpark med skatebaner, koncerter, legeplads og streetart. 

 

Læg mærke til grafittikunsten på parkens murer. De skifter jævnligt og males over med nye værker, så du ved aldrig, hvad du møder. 

 

Blok X

Et andet sted, hvor du kan opleve flygtige spraymalede kunstværker på væggene, er i ungdomskulturhuset Blok X

 

Her kan Aalborgs unge udfolde sig kreativt sammen – også på væggene, hvor du altså skal lægge mærke til ungdommens grafittikunst. 

 

Aalborg Kloster

I dag ligger Aalborg Kloster i midtbyen. Da det blev opført i 1431, lå det ved byens vestlige grænse.

 

Læg mærke til springvandet. Det har nemlig ikke altid bare været et springvand, men har før været en vigtig del af Aalborgs drikkevandsforsyning.

 

Teater Nordkraft

Da Nordkraft blev indviet i 1947, arbejdede der tæt på 400 aalborggensere på at producere strøm til byen. Der blev slukket for strømmen i 1999.

 

I dag er Nordkraft et fantastisk eksempel på transformation af en industribygning til kulturhus, der bevarer masser af elementer fra industritiden.

 

Du skal med på 1. og 2. salen. Her kommer du bag kulisserne i Teater Nordkraft. Kom med ind i skuespillernes garderobe, som ellers aldrig er åben for publikum.

 

Musikkens Hus

Det er de østrigske arkitekter Coop Himmelb(l)au, der står bag Musikkens Hus, der blev indviet i 2014.

 

Kig op. Se hvordan de har arbejdet med alle grundformerne. Cirkel, trekant og firkant.

 

Utzon Center

Jørn Utzon er berømt for Operahuset i Sydney. Han voksede op i Aalborg og gik ture på havnen som dreng. Utzon Center er den sidste bygning, som han færdiggjorde kort før sin død i 2008.

 

Læg mærke til, hvordan huset udefra ser lukket ud. Men hvordan det åbner sig med en gårdhave indenfor.

 

KOMPAS Hotel Aalborg

Oprindeligt et Sømandshjem fra 1905. I dag er KOMPAS Hotel Aalborg renoveret og med en ny tilbygning, som arkitektfirmaet Bjørk og Maigård står bag.

 

Se hvordan den nye og gamle bygning spejler hinanden i formen og de røde mursten. Og de lysende vinduer, der ligner glødende firkanter i nattemørket.

 

Hovedbiblioteket

Læg mærke til ovenlyset. Her løber du igennem et af Aalborgs få overdækkede byrum. Det er bygget i mursten og beton og stort set uden udsmykning. 

 

Årets tema er Frihed til forskellighed. På Aalborg Hovedbibliotek er der nemlig plads til alle uanset alder, etnicitet, socialklasse og kønsforståelse.

 

Østre Anlæg

Aalborg har en lang tradition for at anlægge parker. Og Østre Anlæg er én af de smukkeste i byen. 

 

Parken blev indviet i 1934. Den har et rigt fugleliv og en frodig blomsterhave. Og du skal blandt andet forbi søen, som er skabt i en tidligere lergrav. 

 

Fyensgadecentret

Bygget af arkitektfirmaet Friis og Moltke. Opført i røde, blødstrøgne teglsten.

 

Fyensgadecentret er et hus bygget til brugerne. Og ved Arkitekturens Dag i 1990 blev det nomineret til én af Aalborgs gode og smukke nybygninger. På grund af en arkitektur, der skaber en "levende aktiv ramme om beboernes daglige liv og færden". 

 

Proud Mary 

Det er først fra slutningen af 1960'erne, at der går druk og disco i Jomfru Ane Gade. I 200 år var gaden kendt for købmænd og handel.

 

I Gaden skal du igennem Proud Mary – en pub med masser af sport på skærmene, fyraftensøl og DJ-dansefester ud på de sene nattetimer. 

 

John Bull Pub

John Bull er en litterær figur fra The History of John Bull fra 1712. Han er blevet en satirisk arketype på den engelske nationalkarakter. 

 

Og du får ikke mere autentisk engelsk pub-stemning end på John Bull Pub. Kig op og se et loft beklædt med fodboldtrøjer. Udenfor skal du lægge mærke til Toldbodsplads-springvandet, Danmarks første musikalske fontæne.
 

Børnehaven Karolinelund

Da den åbnede i 2017, var det Danmarks mest bæredygtige børnehave. Og så er det muligvis Aalborgs mest æstetiske.

 

Det er Bjerg Arkitekter, der står bag designet af Børnehaven Karolinelund, der har græs på taget, en grøn facade dækket af trælameller og en assymetrisk form, der flugter med det bakkede landskab. 

 

Bethaniakirken

Opført i 1966. Bethaniakirken er en frikirke og medlem af trossamfundet Evangelisk Frikirke Danmark.

 

Kirken er tegnet i 1965 af arkitekt Charles K. Gjerrild. Den er bevaret med klassisk stil fra 1960'erne. Læg særligt mærke til kirkens smukke formstøbte kirkebænke.

 

Det Hem'lige Teater

Kender du Det Hem'lige Teater?

 

Det startede i 80'erne som en sammenslutning af unge teaterskuespillere. Teatret var i flere år uden faste lokaler  deraf navnet. I dag holder det til i den nedlagte Kjellerupsgade Skole. Her kan unge over 17 år møde op og være med i forestillingerne både på scenen og på gulvet, hvor publikum inddrages i fortællingerne. 

 

SOSU Nord

Oplev et lille stykke af Aalborgs kulturhistorie. SOSU Nord og VUC Nordjylland – eller 'campus på sporet' – ligger nemlig på de gamle godsbanearealer midt i Aalborg.

 

Lige der, hvor togvognene engang rullede ind i de store rundbuede haller. Læg mærke til jernbaneparalleller i bygningens platforme og forskellige niveauer. Og et gammelt terminal-ur, der hænger ned i midten af hallerne.

 

Sønderbroskolen

Sønderbroskolen ligger i Øgadekvarteret, hvor den blev indviet tilbage i 1948. Og her er der altså mulighed for at få pulsen i vejret.

 

Til DAC Arkitekturløb skal du nemlig løbe henover en rød atletik-løbebane, der snor sig langs skolegården. 

 

Tilmeld dig her

Dato

Søndag den 3. september 2023 kl. 11.00

Praktisk information

  • Du kan løbe eller gå 5 eller 10 km. Der er afsat 1,5 time til 5 km-ruten og 2,5 time til 10 km-ruten.
  • Løbet starter og slutter ved pladsen foran Utzon Center. Slotspladsen 4, 9000 Aalborg.
  • Let forplejning inklusiv drikkevarer efter løbet er inkluderet i prisen.
  • Du kan tilmelde dig online frem til d. 1. september (vil du have dit navn på dit startnummer er fristen for tilmelding d. 26. august).
  • Kort inden løbet sender DGI en email med detaljer om afhentning af startnummer og t-shirt.