
Vi vil hellere rive ned end transformere. Mød arkitekt Mo Michelsen Stochholm, der gør op med nedrivningskulturen. Hør om hans vilde transformationsprojekter og arbejde med "det kontrollerede forfald".
Prøv at tænke tilbage på din barndomsby. Den ser garanteret anderledes ud i dag, end den gjorde for 10, 20, 30 år siden.
Måske er et par bygninger revet ned. Eller den gamle skole eller købmand står tom og forladt hen – i fuldt forfald.
Det vil Mo Michelsen Stochholm gerne lave om på. Han designer dét, han kalder "det kontrollerede forfald".
Mo er arkitekt og lektor på Arkitektskolen Aarhus. Han forsker i tranformation, arkitektur og territorier. Og i denne talk vil han fortælle dig om sine vilde projekter, der handler om at bevare eller forlænge bygningers levetid.
Når vi river ned, river vi også en forbindelse til fortiden over. Mo forsøger at strække tiden, inden bygningerne i vores fælles hukommelse er helt væk.
Han er for eksempel i gang med et radical preservation-projekt: At trække en skov ind i Bedsted i Thy sammen med antropologer fra Aalborg og Aarhus Universitet, København og forskere fra Moesgård Museum.
- Vi trækker en 200 år gammel plantage sydfra og ind i byen og lader den flette med reminiscenser af de bygninger, der bliver revet ned. I nogle af bygningerne bliver fundamentet måske stående tilbage og danner en lysning i denne nye skov, så fra en stationsby bliver det til en skovby. Det er et projekt, der har et perspektiv på i hvert fald 20 år, fortæller Mo.
Læn dig tilbage i Utzon Centers smukkeste lokale med udsigt over fjorden. Og vær med til en spændende talk om det kontrollerede forfald og bevaring af vores fælles hukommelse og kulturarv.
Billeder: Mo Michelsen Stochholm.