Sprog

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893
 

Kalender

Kommende udstilling: Nòrdica

25. mar 2021 til 24. okt 2021

Utzon og Jacobsen i Spanien. Spanske arkitekter har længe kigget mod nord efter inspiration. Nu har en ny generation opdaget de nordiske helte.

Måske er det navne, bygninger og retninger som Antoni Gaudí, Den Store Moské i Córdoba og noucentismo, som du forbinder med spansk arkitektur.

 

Men du bør også nævne nordiske arkitekter som Jørn Utzon, Arne Jacobsen og Alvar Aalto.

 

I 1950erne og 1960erne gik det stærkt i Danmark og Norden, hvor arkitektur og design var inde i en guldalder. I resten af Europa og USA var der en optimisme og en tro på fremtiden, hvor der blev eksperimenteret med nye teknikker og materialer.

 

Men i Spanien var arkitekturen og den kreative frihed fanget i Fransisco Franco's diktatur.

 

Arkitektur som smuglervarer

I 1970erne begyndte de spanske arkitekter derfor at smugle udenlandske bøger og magasiner ind over grænsen. De bredte sig i miljøet. Undervisere delte dem med deres studerende, og der kom inspiration fra udlandet, som formede mange arkitekter.

 

Nogle begyndte at kigge med USA og Storbritannien. Og en anden gruppe kiggede mod Norden.


De begyndte at dyrke den bløde, nordiske modernisme. Med dens enkelhed og sensitive tilgang til landskabet og respekt for håndværket.

 

Kærligheden mellem nord og syd går dog længere tilbage. Helt tilbage til 1930, da Gunnar Asplund arrangerede verdensudstillingen i Stockholm, havde spanske arkitekter fået øjnene op for Norden og modernismen. 

 

Siden da er nye generationer af spanske arkitekter kommet til, og interessen for Norden fortsætter. Men hvorfor?

 

Blandt andet fordi Jørn Utzons bolig på Mallorca, Can Lis, er blevet åbnet og gjort mere offentlig tilgængelig. Det har givet inspiration til en gruppe af arkitekter på øen, der har hentet inspiration og samlet sig om byggeriet fra 1973.

 

Spanien og de nordiske helte

I udstillingen bliver du introduceret til nordisk modernisme. Og du møder de store helte som Aalto, Asplund, Fehn, Jacobsen, Lewerentz og Utzon.

 

Du møder også nogle af de mest interessante spanske arkitekter lige nu, hvor den nordiske indflydelse er tydelig.

 

Udstillingen er kurateret i samarbejde med Aarhus Arkitektskole i forbindelse med forskningsprojektet ”Éscandinavia – Architectural dialouges between North and South”.

I samarbejde med: