Vi bruger cookies på utzoncenter.dk

Inden du fortsætter, vil vi lige fortælle, at vi bruger cookies til trafikmåling og optimering af sidens indhold.

Sprog

Utzon Center

Slotspladsen 4
9000 Aalborg

Tlf: +45 76 90 50 00
info@utzoncenter.dk
CVR: 30 27 94 41

 

Bankoplysninger

Registreringsnummer: 3201
Kontonummer: 3428244893
 

Kalender

Kommende udstilling: Nòrdica

25. mar 2021 til 24. okt 2021

Utzon og Jacobsen i Spanien. En generation af spanske arkitekter kigger mod nord.

Måske er det navne, bygninger og retninger som Antoni Gaudí, Den Store Moské i Córdoba og noucentismo, som du forbinder med spansk arkitektur.

 

Men du bør også nævne nordiske arkitekter som Jørn Utzon, Arne Jacobsen og Alvar Aalto.

 

I 1950erne og 1960erne gik det stærkt i Danmark og Norden, hvor arkitektur og design var inde i en guldalder. I resten af Europa og USA var der en optimisme og en tro på fremtiden, hvor der blev eksperimenteret med nye teknikker og materialer.

 

Men i Spanien var arkitekturen frosset fast i Franco's diktatur.

 

Arkitektur som smuglervarer

I 1970erne begyndte de spanske arkitekter derfor at smugle udenlandske bøger og magasiner ind over grænsen. De bredte sig i miljøet. Undervisere delte dem med deres studerende, og der kom inspiration fra udlandet, som formede mange arkitekter.

 

Nogle begyndte at kigge med USA og Storbritannien. Og andre mod Norden.

 

Her opstod den første generation af spanske arkitekter, der dyrkede den bløde, nordiske modernisme. Med dens enkelhed og sensitive tilgang til landskabet og respekt for håndværket.

 

Nu er der opstået en ny generation, der igen kigger mod Norden. Men hvorfor fortsætter det?

 

Blandt andet fordi Jørn Utzons bolig på Mallorca, Can Lis, er blevet åbnet og gjort mere offentlig tilgængelig. Det har givet inspiration til en gruppe af arkitekter på øen, der har hentet inspiration og samlet sig om byggeriet fra 1973.

 

Spanien og de nordiske helte

I udstillingen bliver du introduceret til nordisk modernisme. Og du møder de store helte som Aalto, Asplund, Fehn, Jacobsen, Lewerentz og Utzon.

 

Du kommer på vandring i et digitalt landskab, hvor du møder spanske arkitekter og deres arbejde fra 1970erne og frem til i dag. Og du vil opleve to generationer af arkitekter, hvor den nordiske indflydelse er tydelig.

Støttet af: